19 de Juny de 2020 a les 11:51
Això és només un aperitiu del reportatge seriat que podeu escoltar sencer en aquest enllaç
Em dic Xavi González, visc a Sant Quirze, i aquest gener… he complert 30 anys. Com moltes altres persones, vaig arribar a Sant Quirze quan era petit. Amb cinc anys. I sincerament, m’agrada viure a Sant Quirze. Els que hi vivim… sabem que té alguna cosa.
Per conèixer la realitat de la joventut Santquirzenca, durant el 2019 vaig parlar amb 9 persones que viuen a Sant Quirze. I el futur és dantesc.
On són les persones joves?
“Em fixo en l’edat de la gent que veig pel carrer i per Sant Quirze passejant a qualsevol hora del dia es veu poca gent de la franja entre 20 i 30 anys” – Pau Garcia, 23 anys
L'habitatge és un dels grans problemes de la joventut actual. Segons dades de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, l'estudi més recent que podem trobar, només un 23,1% de persones entre 16 i 29 anys ha aconseguit emancipar-se a Catalunya.
Pel que fa a l'edat en què els i les joves aconsegueixen poder emancipar-se, no he trobat cap dada sobre Catalunya. Però si podem veure l'edat mitjana a l'estat espanyol. L'any 2018, la joventut espanyola aconseguia emancipar-se... als 29,4 anys.
Si mirem les dades del padró municipal, la quantitat de persones que vivien a Sant Quirze entre els 23 i els 30 anys va arribar al seu màxim històric l'any 2008 amb 2048 persones. A data de desembre de 2019, Sant Quirze compta amb 1468 persones entre els 23 i els 30 anys.
Llegint les dades del padró, alguna cosa no quadra. La majoria de persones joves de sant Quirze s'aconsegueix emancipar abans que la mitjana, però no ho fa a Sant Quirze. Però no perquè elles vulguin.
Joventut vs planificació urbanística
La història ajuda a entendre moltes coses. En el cas de Sant Quirze, no només ens ajuda a entendre la migració de joves fora del municipi. El llibre Sant Quirze del Vallès (Irina Casado Aijón, ICA, (2000), SANT QUIRZE DEL VALLÈS, Valls, Cossetània Edicions) ens ajuda a entendre el passat de Sant Quirze.
Fins al 1940, Sant Quirze era un poble petit. Molt petit. EL poble el formaven 21 masies i un nucli urbà s'havia creat al voltant de l'església. Aquest nucli només ocupava el perímetre de l'avinguda pau casals, el carrer Sabadell, el carrer Pompeu Fabra, el carrer del mig i el carrer Pi Maragall. Allà hi vivien 1.211 persones, en 57.000 metres quadrats aproximadament. Perquè us en feu una idea, el camp nou mesura 58.760 metres quadrats. Efectivament, el Sant Quirze de 1940, cabia dins el camp nou.
Al final dels 40, principis dels 50, es van construir els primers barris. Los Rosales, i el Poble Sec. Barris allunyats del nucli urbà i d'autoconstrucció. No va ser fins als 60 que va començar a Eixamplar-se el poble. Però sobretot ho va fer amb cases unifamiliars, i que sovint eren segones residències. Els primers blocs de pisos van arribar als 70, amb els coneguts com a pisos del sindicat i els pisos del líving. A partir d'aquí, la bombolla.
Can Pallàs, Valles Parc, Can casablanques, Vall suau, Sant Quirze Jardí... A partir de la dècada dels 80, Sant Quirze va viure 20 anys d’una expansió urbana impressionant. Sant Quirze no creava Barris, Sant Quirze creava urbanitzacions. El final dels anys 90 i l’arribada dels 2000, va ser un punt d’inflexió amb l’arribada de molts més blocs de pisos.
Aquesta construcció de cases unifamiliars és la que ens ha portat a la situació actual. Un poble amb una baixíssima densitat de població, amb pocs blocs de pisos, i car.
Sant Quirze no és un poble on emancipar-se. Però aquesta problemàtica va més enllà
La planificació urbanística ens afecta
Una altre dada sorprenent és la quantitat de locals que hi ha disponibles per la realització d’una activitat econòmica.
Si comparem el nombre de locals pel nombre d'habitatges, ens trobem que hi ha seccions censals sense UN SOL local. Som conscients del que vol dir això? Compareu-ho amb la xarxa de transport del poble. Viure fora a l'est de Sant Quirze pot ser com viure a un poble a part. I això també és planificació urbanística
Si voleu saber més sobre la situació de planificació urbanística i la situació dels joves a Sant Quirze, escolteu el reportatge "Sóc Jove i encara visc a Sant Quirze" de Ràdio Sant Quirze.
Fonts Consultades
https://www.idescat.cat/
https://www.sedecatastro.gob.es/
1 - Estudi realitzat per: Cambra de Comerç de Sabadell i la Cambra de Comerç de Terrassa
2 - INFORME DE SÒL I SOSTRE INDUSTRIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL, Consorci per l'ocupació i la promoció econòmica del Vallès Occidental
3 – Estudi propi realitzat mirant les ofertes de venda de pisos del 24 d'octubre de 2019 al 12 de febrer de 2020 al portal idealista